Hoogsensitief en hittegolf!

Geplaatst op: 23 juni 2025
Door: Claudy Voskens

Wat als hoofd en lijf oververhit raken?

De zomer is begonnen, de zon schijnt uitbundig, en voor veel mensen betekent dat: slippers aan, zwembad vullen, terrasjes pakken en eindelijk dat langverwachte vakantiegevoel toelaten.
Maar als je hoogsensitief bent, kan de warmte nét iets anders binnenkomen. Want waar de één geniet van zwoele zonnige dagen, ervaart de ander vooral overprikkeling, lichamelijke onrust en een hoofd dat maar niet rustig wil worden. Herkenbaar?

Als HSP ben je gevoelig voor allerlei soorten prikkels. Geluiden, geuren, emoties van anderen – het komt allemaal vaak net wat intenser binnen. Maar ook fysieke prikkels, zoals temperatuur, vochtigheid of benauwdheid, kunnen veel impact hebben. En laten we eerlijk zijn: een hittegolf doet een flink beroep op je systeem. Je lijf moet harder werken om in balans te blijven, je energievoorraad raakt sneller op, en je hoofd lijkt stroperiger dan ooit.

Sommige HSP-ers voelen zich in deze omstandigheden net als mensen die ouder zijn of bijvoorbeeld hartklachten of overgewicht hebben; kwetsbaarder, sneller vermoeid, en prikkelbaarder. Dan is het dus tijd voor een persoonlijk hitteplan.

Accepteren én anticiperen

De eerste stap is altijd: erken wat er is. Dat klinkt simpel, maar is soms best lastig. Want laten we wel wezen – het liefst wil je gewoon meedoen met alles en genieten zoals anderen dat doen. Maar als jouw systeem iets anders aangeeft, is het juist krachtig om daar gehoor aan te geven.

Soms betekent dat: even afstand nemen van de situatie. Rust nemen. Minder doen. Of het gewoon even helemaal laten zijn. De hitte gaat voorbij. Tot die tijd mag jij jezelf serieus nemen in wat je voelt en nodig hebt.

Jouw persoonlijk hitteplan

Een aantal praktische suggesties om die oververhitte dagen wat beter door te komen:

  • Vermijd de zon; blijf zoveel mogelijk binnen op het heetst van de dag.
  • Zorg voor zonwering. Houd de warmte buiten met gordijnen, screens of rolluiken.
  • Airco of ventilator; heerlijk verkoelend, maar let op te grote temperatuurverschillen. Hier moet het lichaam ook voor ‘werken’.
  • Beperk je activiteiten. Leg de lat lager. Doe alleen wat écht nodig is.
  • Verleg je ritme. Sta eerder op en benut de koelere ochtenduren. Laat de middag los als werkdeel. Pak eventueel ’s avonds weer wat op.
  • Luister naar je lijf. Slapen midden op de dag? Gewoon doen. Waarom denk je dat ze er in de landen rond de Middellandse Zee voor kiezen?
  • Luchtige kleding. Kies voor ademende stoffen, losjes om je heen.
  • Blijf drinken; water, kruidenthee, lichte maaltijden enzovoorts. Geef je lijf wat het nodig heeft.
  • Ontspan bewust. Na inspanning – ook al is het iets kleins – hoort altijd ontspanning.
  • Wees mild. Het is oké als je niet alles trekt. Je hoeft niet perfect te zijn.

Koelte in de avond

En weet je wat dan wél weer fijn is aan zo’n hittegolf? De avonden. Als de temperatuur langzaam zakt, de lucht zwoel wordt, en de wereld iets stiller lijkt … Dat is hét moment voor een zacht briesje, een heerlijk kop thee in de tuin, of gewoon even zitten in de schemer. Geen haast. Geen moeten. Alleen maar zijn.

Hoogsensitiviteit betekent niet dat je zwakker bent. Het betekent dat je meer opmerkt, subtieler waarneemt – en dus ook sneller overspoeld raakt. Door tijdig te vertragen en voor jezelf te zorgen, geef je je systeem ruimte om te herstellen. En dat is allesbehalve egoïstisch. Het is wijs en liefdevol.

Mocht je zelf ook nog tips weten hoe je de hitte doorstaat, deel ze alsjeblieft met mij. Mijn gegevens vind je op mijn persoonlijke profielpagina.

Integraal

Empathisch

Onderbouwd