“Ik ga niet naar dat feestje!”

Geplaatst op: 30 maart 2025
Door: Silvia Welp

Je kind staat huilend voor je, ogen rood en groot van emotie. De paniek is voelbaar, de woorden hard. Alles in hem roept dat hij niet wil gaan. De spanning heeft zich opgebouwd en nu, vlak voordat het feestje begint, komt alles eruit. Woede, verdriet, angst – de moed zakt je in de schoenen.

Als ouder voel je je machteloos. Een feestje hoort toch leuk te zijn? Je kind was aanvankelijk enthousiast, maar nu lijkt het alsof er een onoverkomelijke drempel is ontstaan. Twijfel; moet je afzeggen of nu juist doorzetten? Je wilt je kind helpen zijn angst te overwinnen, maar je schrikt ook van de intensiteit van zijn emoties. Je wilt hem ook niet voor het blok zetten of overvragen.  Wat is de juiste keuze?

De emotie herkennen en erkennen

Je kind roept dat hij te moe is, dat het echt niet gaat. De spanning heeft hem volledig overgenomen, en zijn lichaam reageert daarop: bleek gezicht, misselijkheid, een gevoel van complete overbelasting. Je probeert rustig te blijven en weet dat kalmte nu belangrijk is. In plaats van direct in discussie te gaan, help je hem eerst weer tot rust te komen. Hiermee help je zijn zenuwstelsel tot rust te brengen.

Even de situatie doorbreken. Erkennen van zijn emoties, wat afleiding, een rustige knuffel, een glas water – stap voor stap zakt de emotie. Na twintig minuten zie je dat hij weer is bijgetrokken. Hij kan weer rustig praten en helder nadenken. Samen bespreek je de mogelijkheden en kom je tot een tussenoplossing: even langsgaan om het cadeautje te brengen en dan kijken hoe het voelt. Daarna kunnen we ook meteen weer weggaan als je dat wilt.  Dit geeft hem houvast.

De eerste stap naar het feestje

Hand in hand lopen jullie naar binnen. De spanning is er nog, maar de duidelijke afspraken en de geruststelling dat jij er bent, helpen. De ouders van de jarige zijn op de hoogte en geven hem de ruimte. Eerst even wennen, dan langzaam deelnemen. En dan, na tien minuten, die mooie woorden: “Oké mam, ik vind het nu wel leuk.”

Als je weer thuis bent zie je die middag foto’s van een stralend kind in de groepsapp voorbijkomen. Trots, blij, opgelucht. De middag verliep beter dan gedacht. Hij heeft een succeservaring opgedaan. Missie geslaagd!

(ps. waar nu hem staat, kun je ook haar lezen)

Hoe help je je kind omgaan met feestjes?

Sommige kinderen ervaren veel spanning rondom sociale gebeurtenissen, zoals een feestje. Dit is heel normaal, zeker bij hoogsensitieve kinderen. Hieronder enkele tips om hiermee om te gaan:

  1. Erken de emotie: Laat je kind hun spanning uiten zonder direct te corrigeren. Ze hebben op dat moment behoefte aan erkenning, niet aan argumenten. Geef woorden aan wat ze voelen en benoem dat het begrijpelijk is.
  2. Maak het voorspelbaar: Vraag vooraf naar het programma en bespreek dit met je kind. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten en kunnen ze zich mentaal voorbereiden. Geef daarbij aan dat er ruimte is voor flexibiliteit.
  3. Bied een uitweg: Spreek af dat je kind mag bellen als het niet gaat. Dit geeft een gevoel van controle en veiligheid. Bespreek samen wat ze kunnen doen als ze zich ongemakkelijk voelen.
  4. Geef vertrouwen: Benadruk de sterke eigenschappen van je kind en laat merken dat je gelooft in hun vermogen om hiermee om te gaan. Een positieve houding kan hen helpen om zelfverzekerder de situatie in te stappen.
  5. Neem de tijd bij het wegbrengen: Gun je kind even de tijd om te wennen aan de omgeving. Blijf nog even als dat helpt. Schat in wanneer het voor je kind ok is om te gaan en op welke manier dit fijn is. Met een dikke knuffel of juist met stille trom, een knipoog en een duimpje.

Heeft je kind regelmatig moeite met sociale situaties of spanning rondom nieuwe ervaringen? Een coach kan je ondersteunen in het vinden van manieren om hiermee om te gaan. Neem gerust contact op als je hierin begeleiding zoekt! ( www.voelwijzer.nl )

Integraal

Empathisch

Onderbouwd