“Ik word gek van mijn gedachten,” zegt ze met een glimlach die niet helemaal oprecht voelt. In haar ooghoek glinstert een traan.
“Het is nooit stil in mijn hoofd. Steeds ben ik aan het malen. De ene keer ben ik een gesprek dat eraan komt in mijn hoofd aan het oefenen, de andere keer werk ik in gedachten een eindeloze to-do-lijst af.
En dan zijn er nog die situaties die ik maar blijf herkauwen, zoals iets met een van mijn kinderen. Het lijkt alsof mijn hoofd altijd wel een reden weet te vinden om druk te blijven. Zelfs als er niets te stressen valt, blijf ik denken. Ook ’s nachts. Ik word er gek van.”
Herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige. Veel hoogsensitieve personen (HSP) ervaren dit: je hoofd staat nooit uit. En wist je dat dit ook wetenschappelijk te verklaren is? Het hoogsensitieve brein werkt namelijk anders.
Een specifiek deel van je brein – het Default Mode Network – staat bij HSP constant in een soort stand-by modus. Vergelijk het met een tv die je met de afstandsbediening uitzet, maar waarbij er toch nog een klein lampje blijft branden. Het staat nooit écht uit.
Continu informatie verwerken
Een HSP-brein is een meester in het verwerken van informatie. Zelfs als je rust neemt, draait er op de achtergrond nog een soort ‘analysemachine’. Onderzoek laat zien dat HSP alles wat ze meemaken diepgaand verwerken, en die intense uitwisseling tussen de breinnetwerken kost behoorlijk wat energie.
Hoewel dit soms overweldigend kan zijn, heeft het ook voordelen. Je bent vaak beter voorbereid op situaties, je onthoudt details die anderen over het hoofd zien, en je voelt intuïtief aan wat er nodig is. Maar ja, die constante activiteit kan ook een vol hoofd opleveren.
Te veel nadenken: de grootste valkuil
Als HSP heb je waarschijnlijk de neiging om vooruit te denken: je ziet alle mogelijke scenario’s in je hoofd voorbij komen. En dan bedoel ik niet alleen de zonnige toekomstbeelden. Nee, eerder de ‘beren op de weg’, de ‘wat als, … ’ vragen, en alle dingen die fout zouden kunnen gaan.
Klinkt dit bekend? Dan weet je ook hoeveel stress dit kan veroorzaken. Je raakt gevangen in een piekercyclus waarin de toekomst voelt als een eindeloze bron van zorgen.
En alsof dat nog niet genoeg is, zijn we ook nog eens kampioen in het herkauwen van het verleden.
Overtuigingen
Je kent het vast: een gesprek dat al voorbij is, blijft maar door je hoofd spoken. Had ik dit anders moeten zeggen? Waarom zei ik dat überhaupt? Of misschien blijf je piekeren over een situatie waarin iemand iets deed dat jou verbaasde of zelfs irriteerde. Het gevolg? Je blijft hangen in emoties als frustratie of verdriet, terwijl die ander allang is vergeten wat er gebeurde.
En dan zijn er nog die stemmetjes in je hoofd – overtuigingen – die je door de jaren heen hebt opgebouwd. Zoals:
- Ik ben niet goed genoeg zoals ik ben.
- Ik moet aan ieders verwachtingen voldoen.
- Ik mag niemand teleurstellen.
Deze gedachten kunnen een groot deel van je leven beïnvloeden. Ze zorgen ervoor dat je jezelf vastzet in regels en patronen die je enorm veel energie kosten. Je leeft onbewust onder constante druk.
Hoe kun je hier anders mee omgaan?
Dat constante gevoel van onrust, spanning en stress; het is niet gek dat dit je uit balans brengt. Misschien voel je je net als Paula, die bang is dat deze patronen haar uiteindelijk richting een burn-out duwen.
Maar er is goed nieuws: je kunt leren om anders met je gedachten om te gaan.
Het begint bij bewustwording: begrijpen hoe jouw brein werkt en waarom het zo actief is. Daarna kun je technieken leren om je gedachten te observeren zonder erin vast te blijven zitten. Denk aan mindfulness, ademhalingsoefeningen, of het bewust creëren van rustmomenten.
Ook is het belangrijk om je overtuigingen onder de loep te nemen. Welke regels leg jij jezelf op? En zijn die eigenlijk wel eerlijk?
Herken jij jezelf in dit verhaal? En wil je leren hoe je meer rust kunt creëren in je hoofd en leven? Ik help je graag verder. Samen ontdekken we hoe je je hoogsensitieve brein kunt omarmen en jouw gedachten niet meer de baas over je laten zijn. Zin om samen aan de slag te gaan? Neem contact op voor een kennismakingsgesprek.
Dus als je ook gek wordt van je gedachten, weet dan dat er iets aan te doen is.