Als je goed in je vel zit, lijkt de wereld aan je voeten te liggen. Je voelt je energiek, veerkrachtig, en het leven loopt als vanzelf. Maar wat als je niet altijd aan die verwachtingen kunt voldoen, van jezelf of van anderen? Zeker als hoogsensitief persoon is het maken van keuzes vaak veel complexer dan het op het eerste gezicht lijkt.
Neem iets eenvoudigs als het kiezen tussen twee feestjes. Het ene is dichtbij, het andere verder weg. Praktisch gezien zou dichtbij logisch zijn. Maar dan ontdek je: het feestje dichtbij is vol onbekenden, en het andere, verder weg, is met een hechte vriendengroep waar je je op je gemak voelt. Dan komt je innerlijke radar op gang. Wat als ik niet ga en mensen teleurstel? Wat denken ze dan van mij? Ben ik nog wel een echte vriend? Tegelijkertijd voel je: ik héb de energie gewoon niet. Misschien dan maar helemaal niet gaan? Teleurstelling alom.
Voor je het weet zit je op de bank, uitgeput en vol zelftwijfel. De tijd die bedoeld was om op te laden loopt leeg in een maalstroom van gedachten. Je raakt je balans kwijt waardoor dat euforische gevoel van ik kan de hele wereld aan verder weg voelt dan ooit. Zeker als je omgeving niet begrijpt waarom een simpele keuze zoveel met je doet.
Hoogsensitiviteit vraagt om dieper luisteren
De term hoogsensitiviteit is inmiddels aardig ingeburgerd, maar het échte begrip ervoor blijft schaars. Vooral als het gedrag dat eruit voortkomt niet altijd sociaal wenselijk oogt. Afzeggen, niet meegaan of anders reageren dan verwacht, wekt snel onbegrip op.
Zelf stond ik eerder voor zo’n situatie. Mijn man droomde van een verre reis. Hij houdt van avontuur, van nieuwe culturen, van het onbekende. En hij wilde dat het liefst samen met mij delen. Maar ik? Ik weet inmiddels beter. Vroeger ging ik mee in alles. Letterlijk grenzeloos. Maar ik betaalde daar een hoge prijs voor. Nu weet ik: mijn grenzen liggen dichterbij dan ik soms zou willen erkennen.
Het idee van dagenlang onderweg zijn, nieuwe prikkels, wisselende slaapplekken, ander eten, andere geuren, een vol programma… Het is voor mijn systeem te veel. En als ik overprikkeld raak, raakt niet alleen mijn balans zoek, dan raakt het ook mijn relatie, mijn man en zijn ervaring. Dus maakten we samen een keuze. Hij ging, ik bleef thuis. Niet uit gemak, maar uit liefde. Liefde voor mezelf én voor hem.
Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch
Mijn man kwam thuis met ruim 1400 foto’s en stralende verhalen. En ook met deze bevestiging: “Het is maar goed dat je niet mee was. Er zaten mensen met kotszakjes voorin de bus. Jij zou volledig onderuit zijn gegaan daar.” Dat hielp. Want ook thuis, in die vertrouwde omgeving, draaide mijn hoofd op volle toeren. Had ik het goede gedaan? Had ik hem niet tekortgedaan? Toch voelde ik, diep vanbinnen: dit was juist. Een keuze gemaakt vanuit respect. Voor mezelf. Voor hem. En voor onze relatie.
En ja, soms is er dat ongemakkelijke moment als iemand vraagt: “Huh, ik dacht dat jij mee op reis was?” En je even moet zoeken naar woorden. Maar uiteindelijk weet je: ik hoef niet alles uit te leggen. Zolang ik maar trouw blijf aan wat ik nodig heb.
Ben jij ook iemand die zich vaak afvraagt of je ‘het juiste’ doet?
Voel je je vaak verscheurd tussen wat je zelf nodig hebt en wat anderen verwachten? Dat is niet vreemd als je hoogsensitief bent. Je bent niet alleen. En je hoeft het ook niet alleen te dragen.
Wil jij ontdekken hoe je keuzes kunt maken die echt bij jóu passen, zonder schuldgevoel? Hoe je trouw blijft aan jezelf én in verbinding blijft met de ander? Dan is het misschien tijd voor een gesprek met een coach die jou begrijpt. Claudy Voskens is er voor je. Neem gerust contact op om te onderzoeken wat jij nodig hebt om weer in balans te komen.